Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα επηρεάσει ο Sandy την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου


Πώς θα επηρεάσει ο Sandy την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Ο τυφώνας Sandy αναμένεται να χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες καταιγίδες που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ακόμη και με τη σοβαρή ζημιά που αναμένεται να δημιουργήσει, το πλήγμα για την οικονομία θεωρείται ως βραχυπρόθεσμο. Οι οικονομολόγοι λένε ότι μερικές από τις επιπτώσεις που προκαλούνται από το κλείσιμο επιχειρήσεων θα αντισταθμιστούν από τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, όπωςη καταστροφική καταιγίδα Κατρίνα, που κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη, αλλά δεν δημιούργησε μόνιμη ζημιά στην εθνική οικονομία.

Για να γίνει κατανοητό το εύρος του τυφώνα Sandy, πρέπει να αναφερθεί ότι 10 πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική απόδοση αυτού του τριμήνου, ακόμη και αν ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αποδειχθεί τελικά ουδέτερος.

Το ΑΕΠ στην περιοχή ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ανέρχεται σε περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει οτι κάθε μέρα που η οικονομία της περιοχής σταματάει ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγή, δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody Analytics..

Ο Peter Morici στο Πανεπιστήμιο του Maryland εκτιμά ότι ο Sandy θα προκαλέσει περίπου 35 με 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες και ζημιές, αλλά στη συνέχεια θα ακολουθήσει το ποσό των 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες για την ανάκαμψη.
Ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Ειρήνη του περασμένου έτους ανήλθαν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε  ο ίδιος.

Η πρόβλεψη των επιπτώσεων του Sandy γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πολυπλοκότητας της και της σπανιότητας της.
«Το εύρος των πιθανών σεναρίων για τον τυφώνα Sandy παραμένει τεράστιο. Υπάρχουν παραδείγματα φυσικών καταστροφών με μικρά αντίκτυπα όπως ο τυφώνας Ειρήνη - και άλλα που έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όπως ο τυφώνας Κατρίνα, όταν στην Νέα Ορλεάνη τα αναχώματα έσπασαν», δήλωσε ο Eric Lascelles , επικεφαλής οικονομολόγος της RBC Global Asset Management Inc ."Πραγματικά, αυτό είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων." είπε.

Η Eqecat μια εταιρεία που δημιουργεί μοντέλα που προβλέπουν οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από καταστροφές δηλώνει ότι οι καταστροφές από τον τυφώνα Sandy ανέρχονται στα 10 δισ. δολάρια με 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το χτύπημα από την Κατρίνα το 2005 υπερέβη τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τους περισσότερους λογαριασμούς. Η Οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο τρίμηνο μετά την καταστροφή που προκλήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, αλλά ανέκαμψε γρήγορα.

Η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2 τοις εκατό κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, μαζεύοντας από νωρίτερα εντός του έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι αδύναμη σε αριθμό, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες βοήθησαν να αντισταθμιστεί μια ανησυχητική υποχώρηση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Πολλοί αναλυτές ήδη την ανησυχούν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μπορούσαν να υποστούν πλήγμα αργότερα αυτό το έτος.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης φέρουν ένα σημαντικό βάρος για τις οικονομικές επιπτώσεις οποιουδήποτε θύελλας καθώς οι αγοραστές μένουν στο σπίτι. Όμως,οι προμήθειες αγαθών και έκτακτης ανάγκης της τελευταίας στιγμής έχουν μέτρια επίδραση στη συνολική μείωση των πωλήσεων.

Ακόμα, ο Evan Gold, ανώτερος αντιπρόεδρος στην Planalytics, μιας εταιρείας συμβούλων στην Φιλαδέλφεια που συμβουλεύει τις επιχειρήσεις για θέματα που δημιοργούν οι καιρικές συνθήκες, ήταν λιγότερο αισιόδοξος για να δει οποιαδήποτε οφέλη, ιδιαίτερα όταν ο Sandy χτυπάει τόσο κοντά στην περίοδο των διακοπών.
"Εάν οι καταναλωτές σε αυτό το τμήμα της χώρας ξοδεύουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουν πράγματα όπως γεννήτριες, ή μετά την καταιγίδα, να κάνουν clean-up, αυτό είναι πιθανόν να τα πάρουν από προϋπολογισμούς που οι άνθρωποι μπορεί να έχουν για τους ψώνια των διακοπών », είπε ο Gold.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ένα πράγμα που οι οικονομολόγοι δεν συμφωνούν είναι ότι τα δελτία δεδομένων μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι ακόμη πιο δύσκολα απ 'ότι συνήθως για προβλέψεις. Για παράδειγμα, ο αντίκτυπος του Sandy είναι πιθανό να παραποιήσει στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας την εβδομάδα προς όφελος και τις πωλήσεις αλυσίδας καταστημάτων.
"Τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία θα γίνουν πιο ασταθή -τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, και η βιομηχανική παραγωγή θα ζημιωθεί, αλλά θα ανακάμψει το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο," δήλωσε ο Zandi.

"Εστιατόρια θα ζημιωθούν, αλλά τα παντοπωλεία θα ωφεληθούν. Γενικές αποθήκες εμπορευμάτων θα χάνουν δουλειές, αλλά σε απευθείας σύνδεση το λιανικό εμπόριο θα πάρει μια ώθηση, πρόσθεσε.« Φυσικά, αν η θύελλα χτυπήσει μεγάλα έργα υποδομής, όπως τα διυλιστήρια, πύργους κυττάρων, τα τρένα, θάλασσα και τα αεροδρόμια, τότε η οικονομική ζημία θα είναι πιο σοβαρή και δύσκολη για να ανακτηθεί. "
Ο τυφώνας έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία που έχει αντιμετωπίσει φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Επίσης να συμπλρωθεί ότι έχει δημιουργήσει οικονομικούς πονοκεφάλους ήδη για την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων των τοπικών κυβερνήσεων, οι οποίες πιθανώς θα πρέπει να δαπανήσουν εκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσουν τους πολίτες και να διορθώσουν ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και τις πλημμύρες.
Αλλά μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επιπλέον επιβάρυνση η οποία θα αντισταθμιστεί από την ομοσπονδιακή βοήθεια και τα βροχερά-ημερίσια κεφάλαια, σύμφωνα με τους αναλυτές.
"Μερικές φορές υπάρχουν ζητήματα ρευστότητας στην αρχή, αλλά γενικά, αυτά τα πράγματα δεν έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα οικονομικά», δήλωσε ο Amy Laskey, διευθύνων σύμβουλος της Fitch Ratings. «Μερικές φορές η προσθήκη των δαπανών είναι θετική για τις τοπικές οικονομίες."


Ανάλυση του Reuters