Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

2,6 εκατομμύρια πωλήσεις για το νέο βιβλίο της συγγραφέα του Χάρι Πότερ πριν καν εκδοθεί!

Mετά το εκδοτικό ντελίριο που επί χρόνια προκαλούσε με τις απανωτές εκδόσεις του Χάρι Πότερ...

η πρώην άσημη νοικοκυρά/χωρισμένη μητέρα και νυν πολυεκατομμυριούχος σούπερ σταρ της εκδοτικής βιομηχανίας JK Rowling αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για ενηλίκους. Παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο και προφανώς προσπαθώντας να αποδείξει ότι μπορεί να θεωρηθεί «σοβαρή» συγγραφέας, έγραψε το Casual Vacancy που πριν από λίγες ώρες άρχισε να διατίθεται στα βιβλιοπωλεία. Έχει κατορθώσει όμως να είναι είναι στην κορυφή των bestsellers, αφού οι προπωλήσεις του βιβλίου της ξεπερνούν τα 2,6 εκατομμύρια αντίτυπα.

Αν και το κεντρικό θέμα περιπλέκεται γύρω από την εκλογή ενός ενοριακού συμβουλίου σε μικρή πόλη της Αγγλίας, το μυθιστόρημα περιέχει αρκετά μυστικά «εκδοτικής εμπορικότητας»: σεξ, ναρκωτικά και μπόλικες βρισιές . Οι νεαρής ηλικίας χαρακτήρες του μυθιστορήματος τολμούν να πειραματιστούν με πράγματα που ο Χάρι Πότερ δεν θα τολμούσε καν να ονειρευτεί: παίρνουν ναρκωτικά, αυτοτραυματίζονται, κάνουν βρώμικο σεξ ενώ τραγουδούν επιτυχίες της Ριάνα. Η λέξη fuck είναι ίσως η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη στις 512 σελίδες το βιβλίου, ενώ οι κριτικοί που έχουν ήδη διαβάσει το δοκίμιο του βιβλίου στέκονται με ... δέος στη φράση «το θαυμαστά αφύλακτο @ιδοίο».

Η δράση διεξάγεται σε μια χαριτωμένη πόλη στην αγγλική εξοχή και ουσιαστικά ξεκινά από την πέμπτη σελίδα όταν ο ήρωας Βarry Fairbrother πέφτει νεκρός στο πάρκινγκ του γκολφ κλαμπ. Ο θάνατος του δημιουργεί μια κενή θέση στο ενοριακό συμβούλιο (εξ' ού και ο τίτλος Casual Vacancy) την οποία αποφασίζει να διεκδικήσει ο παχύσαρκος ιδιοκτήτης του delicatessen της πόλης Howard Mollisοn, ένας επικίνδυνα κακός άνθρωπος...

Οι κριτικοί υποδέχονται συγκρατημένα θετικά το νέο βιβλίο της μαμάς του Χάρι Πότερ: «Δεν πρόκειται για αριστούργημα αλλά δεν είναι καθόλου κακό: έξυπνο, με γυναικεία γραφή και συχνά αστείο» γράφει η Guardian. «Αν ψάχνετε για όσα έκαναν μαγικό τον Χάρι Πότερ- μάγοι, ιπτάμενες σκούπες,, φίλτρα- δεν θα τα βρείτε σε αυτό το βιβλίο. Θα βρείτε όμως όσα κάνουν μαγική την Rowling.» γράφει το Associated Press. «Το βιβλίο σίγουρα θα πουλήσει και ίσως και να αρέσει σε κάποιους.... Όποιο και αν ήταν το ποίμνιο της όμως στον Χάρι Πότερ θα πρέπει να ξέρει ότι η γραφή της εδώ είναι πιο συγκρατημένη. Λείπει το το αμφιλεγόμενο στοιχείο», σημειώνει ο New Yorker.




nea-news.blogspot.gr