Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Χάσε 10 κιλά σε 6 εβδομάδες με μια δίαιτα εμπνευσμένη από τον άνθρωπο των σπηλαίων...


Παλαιολιθική δίαιτα! What? Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που εμπνέεται από την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν ακόμη στις σπηλιές. Ναι, ναι! Και οι εμπνευστές της υποστηρίζουν πως εκείνη η διατροφή ήταν που έδινε όμορφο σώμα, αδύνατο κορμί και υγεία στους ανθρώπους εκείνης της εποχής. 
Η Paleo Diet κάνει θραύση στην Αμερική και στο όνομά της ορκίζονται ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα η Megan Fox, γνωστή για την εμμονή της με τις Fad Diets και τους ευφάνταστους τρόπους διατροφής, τη λατρεύει και προσπαθεί να την ακολουθεί. Μάλιστα οι μαρτυρίες αναφέρουν πως η διατροφή του παλαιολιθικού ανθρώπου μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις εως και 10 κιλά σε 6 εβδομάδες. 

Τι περιλαμβάνει όμως μια τέτοια διατροφή; Πώς μπορείς να την ακολουθήσεις για να χάσεις κιλά; Είναι ασφαλής και υγιεινός τρόπος διατροφής; Τι λέει ο διαιτολόγος; 

Επιστροφή στη φύση...

Η όλη ουσία της δίαιτας είναι να προτιμάς φυσικές τροφές που σου προσφέρουν υγεία και τέλεια φυσική κατάσταση και όχι επεξεργασμένες και τροφές που δεν... "προορίζονταν" για το ανθρώπινο είδος. Το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε ανά τους αιώνες με τα τρόφιμα που έβρισκε σε αφθονία στη φύση: Κρέας, ψάρια, λαχανικά, άγρια φρούτα, αυγά και κάποιοι καρποί. Τα πράγματα άλλαξαν όταν βάλαμε επεξεργασμένες -μη φυσικές τροφές στη διατροφή μας. 

Οι εμπνευστές της διατροφής του "Ανθρώπου των Σπηλαίων" υποστηρίζουν πως τα γονίδια και η φυσιολογία μας εξελίχθηκαν με συγκεκριμένη διατροφή, στην οποία είναι και πιο συνηθισμένα. 

Τι περιλαμβάνει αυτή η paleo-διατροφή; 1. Όλο το φάσμα των ζωικών τροφών (μοσχάρι, ψάρι, οστρακοειδή, πουλερικά, χοιρινό, αρνί) μαζί με τα λιπαρά και τα εντόσθια, όπως επίσης και αυγά, λαχανικά και μια περιορισμένη ποσότητα φρούτων και ξηρών καρπών

2. Αντίθετα κάποια από τα τρόφιμα που έχουμε συνηθίσει να τρώμε σε μεγάλες ποσότητες είναι τελείως ξένα προς τα γονίδια και το μεταβολικό μας σύστημα που συχνά προκαλούν μεταβολικό σύνδρομο ή πολιτισμικές ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα, οστεοπόρωση, αλτσχάιμερ. Τέτοια τρόφιμα είναι όλα τασυσκευασμένα προϊόντα, τα δημητριακά, η υπερβολική ζάχαρη, τα έλαια λαχανικών και τα γαλακτοκομικά


KANE ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Για να κατεβάσεις το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου κάνε κλικ εδώ

12 βασικοί κανόνες της Paleo Diet
Η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε λιπαρά, να περιλαμβάνει μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης και χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων. 

1. Μπορείς να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών όπως λάδι καρύδας, βούτυρο και μια σειρά από ζωικά λιπαρά, ελαιόλαδο, αβοκάντο και λάδι από μακαντάμια, όμως όχι για το μαγείρεμα, αλλά ωμά στις σαλάτες. 

2. Με μέτρο θα πρέπει να καταναλώνονται τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Επίλεξε καλύτερα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλά σε αντιοξειδωτικά όπως τα μούρα, τα καρύδια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω3. Αν θέλεις να χάσεις πιο γρήγορα βάρος ή πάσχεις από κάποιο αυτοάνοσο καλό θα ήταν να τα περιορίσεις ακόμη περισσότερο

3. Η επιλογή των αγνών προϊόντων είναι απαραίτητη. Βιολογικά προϊόντα και κρέατα ελευθέρας βοσκής είναι η καλύτερη επιλογή. Αν αυτό δεν είναι δυνατό επίλεξε άπαχο κρέας και συμπλήρωσε τα λιπαρά στο γεύμα σου με λάδι καρύδας.

4. Κόψε τα δημητριακά και κάποια από τα λαχανικά από τη δίαιτά σου. Βρώμη, σιτάρι, καλαμπόκι, μαύρο ρύζι, σόγια, φασόλια

5. Επιπλέον βγάλε από τη διατροφή σου προϊόντα όπως μαργαρίνες, λάδι σόγιας, φυστικέλαιο και ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο είναι επιτρεπτό, αλλά μην το μαγειρεύεις. Χρησιμοποίησέ το φρέσκο στις σαλάτες.

6. Ξέχασε μια για πάντα τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά και όλους τους συσκευασμένους χυμού. Ο βασικός κανόνας είναι “αν είναι σε κουτί, μην το φας”! 

7. Περιόρισε τα γαλακτοκομικά εκτός από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Δεν έχεις ανάγκη από γαλακτοκομικά. Αν όμως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς το αγαπημένο σου γιαουρτάκι ή γάλα, επίλεξε ολόπαχα προϊόντα και όχι με μειωμένα λιπαρά.

8. Φάε όταν νιώσεις πως πεινάς και μην πιέζεις τον εαυτό σου να φάει αν δεν το επιθυμείς. Δεν έγινε και κάτι αν προσπεράσεις ένα γεύμα, ούτε να τρως τρία γεύματα την ημέρα αν δεν το επιθυμείς. 

9. Προσπάθησε να αποβάλεις το στρες και να κοιμάσαι όσο περισσότερο μπορείς. Καλό είναι να προσπαθείς να μην βάζεις ξυπνητήρι για να σηκωθείς, αλλά και να κοιμάσαι όταν νυχτώνει...

10. Μην το παρακάνεις με τη γυμναστική. Μικρά και έντονα σετ ασκήσεων 2-3 φορές την εβδομάδα αρκούν. H καλύτερη γυμναστική είναι καρδιαγγειακή άσκηση!

11. Καλό θα ήταν να προμηθευτείς τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου κυρίως να ενισχύσεις τη βιταμίνη D στον οργανισμό, αλλά και προβιοτικά 

12. Παίξε στον ήλιο, διασκέδασε, γέλασε, χαλάρωσε, ταξίδεψε και απόλαυσε τη ζωή σαν μια περιπέτεια.


Ποια είναι η γνώμη του διαιτολόγου;

Πρόκειται για μία παραλλαγή της δίαιτας Atkins και της δίαιτας Ζώνης. Σαφώς και δεν θα πρέπει να υποστηρίζεται και να ακολουθείται. Το ότι την έχουν εφαρμόσει ή έτσι τουλάχιστον λένε, ορισμένοι άνθρωποι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την ακολουθήσουμε.

Μία διατροφή, με γνώμονα την διατροφική επιλογή ως επι το πλείστον λιπαρών και κρεατικών τροφίμων, δεν συνάδει τόσο με την προάσπιση υγείας όσο και με τον σωστό ρυθμό απώλειας σωματικού βάρους.

Η εμφάνιση απώλειας κιλών, προκύπτει στην πρώτη εβδομάδα πιστής εφαρμογής της συγκεκριμένης δίαιτας και ο λόγος είναι ότι μειώνοντας το ποσό υδατανθράκων μείωνονται τα δεσμευμένα μόρια νερού. Πράγμα το οποίο, μας δίνει να καταλάβουμε ότι δεν χάνουμε λίπος, αλλά υγρά. Σκοπός μίας σωστά δομημένης διατροφής, δεν είναι να χάσουμε απλά βάρος αλλά και σωματικό λίπος. Με την συγκεκριμένη διατροφή, ναι μεν θα χάσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών αλλά όχι λίπος.

Στα αρνητικά αποτέλεσματα της, βρίσκεται το αυξημένο ποσό χοληστερόλης, ουρικού οξέος, ηπατικών δεικτών (ALT και AST) καθώς επίσης το χαμηλό ποσό της καλής χοληστερόλης- HDL, πράγμα το οποίο εντέινει το θέμα αύξησης της τιμής του αθηρωματικού δείκτη, κατά τον οποίο επέρχονται καρδιακά προβλήματα.

Εν κατακλείδι, δεν έχει αποτέλεσματα τόσο στη μείωση του σωματικού βάρους όσο και στην ενδεχομένως επιθυμία για διατήρηση του ήδη υπάρχοντος χαμηλού βάρους μιας και τα χάσαμε βιαίως αλλά και σε μεγαλύτερο ποσό ήταν υγρά.



Πηγή: tlife.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...