Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

H επίσημη απάντηση της Coca-Cola για το άρθρο - Τα 80 τρομακτικά λεπτά αφού πιούμε Coca Cola...


Πρόσφατα στο ποτιστήρι αναρτήσαμε το άρθρο με τίτλο- Τα 80 τρομακτικά λεπτά αφού πιούμε Coca Cola...
Η coca cola company θεώρησε ότι όλα όσα γράφονται είναι αναληθή για αυτό τον λόγο μας έστειλε μια επιστολή στην οποία αναφέρει τι πραγματικά είναι αλήθεια και τι όχι!Δημοσιεύουμε την επιστολή ώστε να ακουστεί και η άποψη της Coca cola!




Καλημέρα σας,
Ονομάζομαι Δημήτρης Καλ..... και είμαι υπεύθυνος για τα Social Media και μέλος της ομάδας Εταιρικής Επικοινωνίας της Coca-Cola Hellas. Αφορμή της επικοινωνίας μου μαζί σας είναι το blog post που αναρτήθηκε στο http://to-potistiri.blogspot.com, στις 28/01/2012 με τίτλο «Τα 80 τρομακτικά λεπτά αφού πιούμε Coca Cola...» (http://bit.ly/xL1JpV) και εκ μέρους της Coca-Cola, θα ήθελα να παραθέσω τη θέση της εταιρείας μας, η οποία προκύπτει από τις επιστημονικές μελέτες και τα πορίσματα αυτών, αναφορικά με ιδιότητες των αναψυκτικών και των συστατικών τους:
Τι γράφεται:
Τα πρώτα 10 λεπτά: 10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας. (100% της προτεινόμενης ημερήσιας χρήσης.) Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ που κόβει την γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.
Η πραγματικότητα
Η Coca-Cola περιέχει 10,6γρ. ζάχαρης ανά 100ml. Δηλαδή, σε ένα κουτάκι Coca-Cola (330 ml) περιέχονται 35γρ. ζάχαρης, ποσότητα που αναλογεί σε 7-8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, εάν αναλογιστούμε ότι ένα κουταλάκι ισοδυναμεί με 4-5 γραμμάρια ζάχαρης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια ποσότητα σακχάρων περιέχεται σε ένα ποτήρι χυμού. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 39% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης για τα σάκχαρα (στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ζάχαρη). Πιο συγκεκριμένα, εάν υποθέσουμε ότι οι μέσες ανάγκες σε ενέργεια  μιας υγιούς ενήλικης γυναίκας είναι 2000 θερμίδες ημερησίως, τότε ένα κουτάκι 330ml Coca-Cola καλύπτει το 7% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας και το 39% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (GDAs) για τα σάκχαρα. Να σημειωθεί ότι οι άντρες και οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν υψηλότερες ενεργειακές ανάγκες.
Σε ότι αφορά στο φωσφορικό οξύ, το οποίο προστίθεται σε ορισμένα αναψυκτικά για να προσδώσει τη χαρακτηριστική τους όξινη γεύση, αποτελεί ένα ασφαλές και εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων. Όπως συμβαίνει με όλα τα πρόσθετα τροφίμων, η ασφάλειά του έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Αξίζει να σημειωθεί ότι το φωσφορικό οξύ είναι ένα συστατικό που περιέχει στο μόριό του το μέταλλο φώσφορο, ο οποίος έιναι αρκετά διαδεδομένος στη φύση και είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στη διατροφή μας. Παίζει σηματικό ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας και είναι βασικό δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών.
Τα περισσότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα και ιδιαίτερα το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν φώσφορο, για τον οποίο έχει θεσπιστεί Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDA) 700 mg/ημέρα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ένα κουτάκι Coca-Cola (330ml) αποδίδει 55 mg φωσφόρου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε εκείνη που περιέχεται σε μία φέτα ψωμιού.
Τι γράφεται:
20 λεπτά: Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή).
Η πραγματικότητα
Καταρχάς, πρέπει να διευκρινήσουμε ότι η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας κάθε φορά που καταναλώνουμε κάποιου είδους τροφή που περιέχει υδατάνθρακες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, το γάλα, το μέλι, η ζάχαρη κλπ. Η ινσουλίνη βοηθάει τη γλυκόζη (η οποία παράγεται από τη «διάσπαση» των υδατανθράκων) είτε να εισέλθει στα κύτταρα που τη χρειάζονται για την κάλυψη των άμεσων ενεργειακών τους αναγκών ή να αποθηκευθεί στους ιστούς του σώματος. Το αν τελικά το σώμα θα αποθηκεύσει λίπος (και κατ’ επέκταση το αν το σωματικό βάρος του ατόμου θα αυξηθεί) εξαρτάται από την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη αλλά και την ενεργειακή κατανάλωση του κάθε ατόμου. Με απλά λόγια, το σωματικό βάρος αυξάνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά (από το σύνολο των τροφίμων και ροφημάτων που καταναλώνουμε) είναι περισσότερες από τις θερμίδες που δαπανούμε (για τις μεταβολικές λειτουργίες και τη σωματική μας δραστηριότητα).
Τι γράφεται:
40 λεπτά: Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Oι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία.
Η πραγματικότητα
Η καφεΐνη περιέχεται σε πολλά φυσικά τρόφιμα όπως στα φύλλα του τσαγιού και τους κόκκους του καφέ και του κακάο και καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Ως συστατικό τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών έχει αποτελέσει αντικείμενο πληθώρας μελετών και έχει εγκριθεί από τις Αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο.
Η ποσότητα καφεΐνης στην Coca-Cola και σε άλλα αναψυκτικά είναι σχετικά μικρή (περίπου 32 mg ανά κουτάκι των 330ml), ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με το ένα τρίτο της ποσότητας της καφεΐνης που περιέχεται στην ίδια ποσότητα στιγμιαίου καφέ και περίπου με τη μισή ποσότητα που περιέχεται σε αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού.
Να σημειωθεί ότι η επίδραση της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή επαρκώς τεκμηριωμένη. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει προσωρινά ορισμένες λειτουργίες, όπως η εγρήγορση και η ικανότητα συγκέντρωσης/προσοχής. Οι αρμόδιοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι η μέτρια πρόσληψή της δεν σχετίζεται με προβλήματα υγείας. Για τους ενήλικες ως μέτρια χαρακτηρίζεται η πρόσληψη 300 mg ανά ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2-3 φλιτζάνια καφέ ή 5-6 κουτάκια ανθρακούχου ροφήματος αναψυκτικού με καφεΐνη. Άνθρωποι που παρουσιάζουν ευαισθησία στην κατανάλωση καφείνης ή ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την ποσότητα καφείνης που μπορούν να καταναλώνουν. 
Τι γράφεται:
45 λεπτά: Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη.
Η πραγματικότητα
Όπως προαναφέρεται, η καφεΐνη αποτελεί ένα ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε πολλούς ανθρώπους φαίνεται να βελτιώνει ορισμένες λειτουργίες όπως η εγρήγορση και η ικανότητα συγκέντρωσης/προσοχής. Ωστόσο, οι όποιες επιδράσεις της καφεΐνης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με επιδράσεις που προκαλούνται από λήψη ουσιών που μπορούν να έχουν σοβαρή επίδραση στη φυσική ή πνευματική κατάσταση ενός ατόμου, όπως είναι για παράδειγμα η ηρωίνη. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει σε επίσημη δήλωσή του ότι: “δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει και την παραμικρή επίδραση στον οργανισμό που να είναι συγκρίσιμη με τις επιπτώσεις (φυσιολογικές και κοινωνικές) που συνδέονται με σοβαρή χρήση ναρκωτικών ουσιών”.
Τι γράφεται:
>60 λεπτά: Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο χαμηλότερο έντερό σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης την ουρική έκκριση του ασβεστίου.
Η πραγματικότητα
Οι παραπάνω συσχετίσεις είναι ανακριβείς και παραπλανητικές. Το φωσφορικό οξύ, για παράδειγμα, δεν αποτελεί παράγοντα μείωσης της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ουδεμία επίδραση έχουν στο μεταβολισμό του ασβεστίου, ενώ τα σάκχαρα, παρά το ότι αυξάνουν ελαφρώς τη νεφρική απέκκριση του ασβεστίου, δεν οδηγούν σε καθαρή απώλεια ασβεστείου μακροπρόθεσμα, αφού το σώμα κάνει ανάλογες προσαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, και επειδή τέτοιες αναφορές σχετίζονται με την πιθανή επίδραση των ανθρακούχων αναψυκτικών και των συστατικών τους στην οστική υγεία, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεκτά δεδομένα ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά επιδρούν αρνητικά στην οστική υγεία (Διεθνές Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση, 2006). 
Τι γράφεται:
>60 λεπτά: Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι. (Σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε.) Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο που πήγαινε στα κόκαλά σας καθώς επίσης και το νάτριο, τον ηλεκτρολύτη και το νερό.
Η πραγματικότητα
Καταρχήν αξίζει να τονιστεί ότι τα καφεϊνούχα αναψυκτικά δεν προκαλούν αφυδάτωση στον οργανισμό. Αν και κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τη διουρητική δράση της καφεΐνης, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η επίδραση είναι ήπια και παροδική (και κυρίως σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καφείνη συχνά), και δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε συσσωρευμένη απώλεια νερού από το σώμα. Το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α., στις αναθεωρημένες του συστάσεις για την ενυδάτωση το2004, δήλωσε ότι όταν πρόκειται για την κάλυψη των ημερησίων αναγκών σε υγρά, τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορούν να συνεισφέρουν με τον ίδιο τρόπο με τα μη καφεϊνούχα ποτά. Άλλωστε, τα αναψυκτικά, ανάλογα με το είδος τους, περιέχουν νερό σε ποσοστό που κυμαίνεται από 88% ως 99,8%.
Σε ότι αφορά την οστική υγεία, επαναλαμβάνουμε τη δήλωση του Διεθνούς Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση (International Osteoporosis Foundation, 2006) ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά επιδρούν αρνητικά στην οστική υγεία. Σε εκθέσεις των Εθνικών Ινστιτούτων για την Υγεία των ΗΠΑ (National Institutes of Health, 2000) και των Γενικών Χειρουργών (U.SSurgeon General, 2004) έγινε σαφές ότι η καφεiνη και ο φώσφορος δεν επιδρούν αρνητικά σε ανθρώπους με επαρκή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου.
Τι γράφεται:
>60 λεπτά: Δεδομένου ότι το rave μέσα σας πεθαίνει, θα αρχίσετε να έχετε μια συντριβή ζάχαρης. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα, κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η Coke, μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει τα ισχυρά κόκαλα και τα δόντια.
Η πραγματικότητα
Έχοντας υπόψη τις προαναφερθείσες απαντήσεις και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, είναι αυτονόητο ότι η τελευταία αυτή αναφορά στην Coca-Cola δεν ευσταθεί.
Τι γράφεται:
- Μπορείς να καθαρίσεις μια τουαλέτα: Καταβρέξτε με ένα κουτάκι Coca-Cola την λεκάνη της τουαλέτας. 1 ώρα μετά θα λάμπει από καθαριότητα. Το κιτρικό οξύ της Coke εξαφανίζει όλες τις χρωστικές κηλίδες από τις πορσελάνες.
- Μπορείτε να αφαιρέσετε την σκουριά από τον προφυλακτηρα του αυτοκινήτου σας: Τρίψτε τον προφυλακτήρα με ένα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο, βουτηγμένο στην Coca-Cola
- Καθαρίστε τους πόλους της μπαταρία του αυτοκινήτου από την διάβρωση: Ρίξτε ένα κουτάκι Coca-Cola πάνω στους πόλους της μπαταρίας για να εξαφανίσετε τη διάβρωση.
- Η σκουριά φεύγει με την πρώτη: Απλώστε ένα πανί βουτηγμένο στην Coca-Cola στη σκουριά για λίγο χρονικό διάστημα
- Μπορείτε να αφαιρέσετε το γράσο από τα ρούχα: Ρίξτε ένα κουτάκι Coke πάνω στον λεκέ από γράσο, μαζί με απορρυπαντικό, και τρίψτε το κυκλικά. Η Coca-Cola/Pepsi θα βoηθήσει να εξαφανιστεί ο λεκές
- Μπορεί επίσης να εξαφανίσει την θολούρα από το παρμπρίζ σας. Αυτό το κατασκεύασμα το πίνουμε!
- Φυσικά το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε και τους λεκέδες μας.
Η πραγματικότητα
Τα αναψυκτικά όντως περιέχουν κάποια οξέα σε μικρές ποσότητες, όπως το φωσφορικό και το κιτρικό οξύ, τα οποία προστίθενται για να προσδώσουν τη χαρακτηριστική τους όξινη γεύση. Τα οξέα, όμως, δεν αποτελούν συστατικό αποκλειστικά των αναψυκτικών. Πολλά φυσικά τρόφιμα, όπως διάφορα φρούτα και λαχανικά (λεμόνι, πορτοκάλι, κ.ά.), οι χυμοί, το ξύδι και το βούτυρο περιέχουν οξέα όπως και τα αναψυκτικά. Τα οξέα που προστίθενται στα αναψυκτικά έχουν εγκριθεί τόσο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) όσο και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Γενικά, ένα πρόσθετο τροφίμων για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία τροφίμων πρέπει να πληρεί ένα αριθμό κριτηρίων, όπως αυτά ορίζονται από τους παραπάνω φορείς, οι οποίοι τελικά πιστοποιούν και την ασφάλειά τους.
Δεν αποκλείεται οι δράσεις των οξέων που προαναφέρονται να ισχύουν (π.χ.να αφαιρέσουν τους λεκέδες από την πορσελάνη της τουαλέτας) όπως πιθανώς να ισχύουν χρησιμοποιώντας χυμό λεμόνι, πορτοκάλι ή ξίδι. Ωστόσο, το είδος και οι ποσότητες των οξέων στα αναψυκτικά δεν μπορούν να απειλήσουν το ανθρώπινο στομάχι. Τα γαστρικά υγρά στο στομάχι ενός υγιούς ανθρώπου είναι κατά κανόνα πολύ πιο όξινα από τα τρόφιμα που καταναλώνει.
Σε κάθε περίπτωση, δεν ισχυριζόμαστε την καταλληλότητα των προϊόντων μας για άλλες χρήσεις και συνιστούμε να χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα για καθαρισμό, αφαίρεση σκουριάς  κλπ.
Τι γράφεται:
Ο μέσος όρος pH των αναψυκτικών, π.χ. Coke & Pepsi, είναι 3.4. Αυτή η ποσότητα οξύ είναι αρκετά δυνατή για να διαλύσει δόντια και κόκαλα!
Το σώμα μας σταματάει να χτίζει τα κόκαλα περίπου στην ηλικία των 30. Μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να διαλύει τα κόκαλα κάθε χρόνο μέσα από τα ούρα μας, εξαρτώμενο όμως πάντα από την οξύτητα του φαγητού που λαμβάνει. Το διαλυμένο ασβέστιο καταλήγει από τις αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τους ιστούς και τα διάφορα όργανα, στα νεφρά με αποτέλεσμα την δημιουργία της πέτρας στα νεφρά.
Τα αναψυκτικά δεν έχουν καθόλου φυσικά στοιχεία (σε αντίθεση με τις βιταμίνες και το φυσικό νερό). Έχουν περισσότερη ζάχαρη, υψηλότερη οξύτητα και χρωστικά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν ένα αναψυκτικό μετά από κάθε γεύμα.
Η πραγματικότητα
Ο βαθμός οξύτητας (pH) των αναψυκτικών, όπως και των χυμών φρούτων και κυρίως των όξινων φρούτων (πορτοκάλι, λεμόνι, κλπ), είναι σε παραπλήσια επίπεδα. Αυτό όμως δεν έχει καμία επίδραση στον άνθρωπο. Η αναφορά στα οστά δεν ευσταθεί για τον απλούστατο λόγο ότι τα οστά δεν έρχονται ποτέ σε άμεση επαφή με τα αναψυκτικά.
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η οστική υγεία καθορίζεται από την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (όπως είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D) και την τακτική σωματική δραστηριότητα.
Η αρχική συσχέτιση των αναψυκτικών με την οστεοπόρωση προήλθε βεβιασμένα από την παρατήρηση ότι, ειδικά στις Η.Π.Α. όπου γενικά ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού διαφέρει από τα αντίστοιχα του Ελληνικού, πολλά παιδιά μειώνουν την κατανάλωση γάλακτος και ταυτόχρονα αυξάνουν την κατανάλωση αναψυκτικών. Παρόλα αυτά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα δύο αυτά τρόφιμα δεν έχουν καμία αναπληρωματική σχέση και ότι είναι σημαντική η προώθηση της αναγκαιότητας για επαρκή πρόσληψη γαλακτοκομικών, ανεξάρτητα από την όποια κατανάλωση άλλων τροφίμων ή ροφημάτων.
Παράλληλα, η πεποίθηση ότι τα αναψυκτικά επιδρούν αρνητικά στην οστική υγεία έχει αποδοθεί στην πιθανή επίδραση κάποιων συστατικών τους, όπως ο φώσφορος και η καφεΐνη, στην απορρόφηση του ασβεστίου ή την νεφρική του απέκκριση. Παρόλα αυτά, το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων δεν υποστηρίζει ότι τα αναψυκτικά ευθύνονται για τη μειωμένη οστική πυκνότητα που παρατηρείται σε ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε πρόσφατα το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης  (2006)Σύμφωνα με αυτό «Υπάρχει ανησυχία ότι η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, κυρίως τύπου κόλα, πιθανόν να επιδρούν αρνητικά στην οστική υγεία. Αν και κάποιες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι αυξημένη κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα ή συχνότητα καταγμάτων σε εφήβους, δεν υπάρχουν πειστικά δεδομένα ότι αυτά τα ροφήματα επιδρούν αρνητικά στην οστική υγεία». Το 2000, σε Συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ για την διατύπωση των βασικών αρχών για την οστεοπόρωση (NIH Consensus Development Conference on Οsteoporosis) επιβεβαιώθηκε ότι συστατικά που συνήθως σχετίζονται με την οστική υγεία, όπως ο φωσφόρος και η καφεΐνη, δεν επηρεάζουν σημαντικά την οστική υγεία των ατόμων που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, ενώ σχετικά με τη θεωρία ότι τα θερμιδογόνα γλυκαντικά των αναψυκτικών επιδρούν αρνητικά στην οστική υγεία, το 2008 επιβεβαιώθηκε ότι «η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για την επίπτωση των θερμιδογόνων γλυκαντικών ουσιών στην υγεία των οστών».
Συνοψίζοντας, το κλειδί για την οστική υγεία, σε κάθε ηλικία, είναι η επαρκής πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, με κύρια το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, μέσω ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αλλά και η συστηματική σωματική δραστηριότητα
Τέλος, σχετικά με τη στοματική υγεία,  οποιοδήποτε τρόφιμο ή ρόφημα είναι όξινο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρακούχων ροφημάτων, μπορεί δυνητικά να παίξει ρόλο στην οδοντική διάβρωση, εάν καταναλώνεται πολύ συχνά ή εάν το άτομο επιτρέπει στο τρόφιμο ή το ρόφημα να παραμένει στο στόμα του για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το σάλιο βοηθά στην ουδετεροποίηση των οξέων στο στόμα, βοηθώντας στη μείωση της επίδρασής του στο οδοντικό σμάλτο. Επίσης, το σάλιο περιέχει ασβέστιο, φώσφορο και φθόριο, τα οποία βοηθούν στην αντικατάσταση των μετάλλων που χάνονται από το οδοντικό σμάλτο.


Η καλή στοματική υγιεινή και ο περιορισμός της συχνότητας καταναλώσης όξινων τροφίμων και ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διάβρωσης, όπως επίσης και το να χρησιμοποιεί κανείς καλαμάκι όταν πίνει όξινα ροφήματα. Αν και πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά είναι όξινα από τη φύση τους, έχουν παρόμοιο περιεχόμενο οξέων με πολλά φρούτα και χυμούς, όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα και τα σταφύλια.
Τι γράφεται:
Το σώμα μας έχει μία ενδεικτική τιμή 37ο για τη λειτουργία της χώνευσης των ενζύμων. Η θερμοκρασία των αναψυκτικών είναι κατά πολύ μικρότερη από 37, μερικές φορές είναι πολύ κοντά στο 0. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία των ενζύμων και να δημιουργεί stress στο χωνευτικό μας σύστημα κι αυτό να χωνεύει λιγότερο φαγητό. Στην πραγματικότητα το φαγητό ζυμώνεται. Το ζυμωμένο φαγητό προκαλεί δυσοσμία, αέρια, αποσύνθεση και δημιουργεί τοξικά, τα οποία απορροφούνται από τα έντερα, κι έτσι περνάνε μέσα στο αίμα απ' όπου διοχετεύονται σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή η εξάπλωση των τοξικών βοηθάει στην δημιουργία διαφόρων αρρωστιών.
Η πραγματικότητα
Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι η κατανάλωση κρύων ή ζεστών τροφίμων ή ροφημάτων έχει οποιοδήποτε από το αποτέλεσμα που περιγράφεται. Το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται κάθε είδος τροφής με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του, διασπώντας  τη δηλαδή σε μικρότερα βασικά μέρη: σε υδατάνθρακες, λίπη και πρωτείνες.
Τι γράφεται:
Πριν μερικούς μήνες, έγινε ένας διαγωνισμός στο πανεπιστήμιο Delhi «Ποιος θα πιει την περισσότερη Coke?" Ο νικητής ήπιε 8 μπουκάλια και πέθανε επί τόπου από την υπερβολική δόση «μελανικής διοξίνης» στο αίμα του και μη επαρκούς οξυγονώσεως. Από τότε, ο πρύτανης απαγόρεψε τα αναψυκτικά από την καντίνα του πανεπιστημίου.
Η πραγματικότητα
Η ιστορία στην ανακοίνωση που διαβάσατε και αναφέρεται στον φοιτητή του Πανεπιστημίου του Δελχί δεν είναι αληθινή. Δεν υπάρχουν αναφορές για μη επαρκή οξυγόνωση ή άλλες οποιεσδήποτε βλαβερές επιπτώσεις από ανθρακικό στο γαστρεντερικό σωλήνα και στην υγεία γενικότερα.
Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι τίποτα περισσότερο από το φυσικό αέριο που εκπνέουμε και που απορροφούν τα φυτά και προστίθεται στα υγρά, μεταξύ των οποίων και τα αναψυκτικά, για να δημιουργήσει την ανθράκωση ή αλλιώς τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες τους.
Η διαδικασία αυτή δεν προκαλεί καμία βλάβη στην κατάποση. Όπως και όλα τα υπόλοιπα συστατικά των τροφίμων και ποτών, το διοξείδιο του άνθρακα έχει ελεγχθεί παγκοσμίως από τις Νομοθετικές Αρχές κάθε χώρας και έχει επιβεβαιωθεί η απόλυτη ασφάλειά του στα προϊόντα.
Τι γράφεται:
Κάποιος έβαλε ένα σπασμένο δόντι σε ένα μπουκάλι Pepsi όπου μετά από 10 ημέρες αυτό διαλύθηκε! Τα δόντια και τα κόκαλα είναι τα μόνο ανθρώπινα όργανα που μένουν άθικτα αρκετό καιρό μετά από το θάνατό μας.
Η πραγματικότητα
Οπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν οξέα (π.χ. χυμοί φρούτων), έτσι και τα αναψυκτικά είναι πιθανό να παίξουν κάποιον ρόλο στη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών εάν καταναλώνονται πολύ συχνά ή αν κάποιος αφήνει για μεγάλο χρονικό διάστημα το φαγητό ή το ποτό μέσα στο στόμα του.
Ενα δόντι βουτηγμένο για πολύ καιρό σε οποιοδήποτε όξινο ρόφημα, όπως η Coca-Cola ή ένας χυμός, θα μπορούσε να έχει σημάδια διάβρωσης.
Βεβαίως, όσο διάστημα τα δόντια βρίσκονται στο στόμα είναι ζωντανά, όχι νεκρός οργανισμός. Καλύπτονται και καθαρίζονται συνεχώς από το σάλιο, που εξουδετερώνει τα οξέα των τροφών, ώστε το σμάλτο τους να μη φθείρεται, βεβαίως πάντα σε συνδυασμό με σωστή φροντίδα στοματικής υγιεινής όπως συχνό βούρτσισμα. Αυτή η φυσική προστασία δεν υπάρχει σε ένα σπασμένο, νεκρό δόντι, γι’ αυτό και διαλύεται.
Με σεβασμό στον καταναλωτή και με ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων που παρέχει, η Coca-Cola διεξάγει διαρκώς έρευνες, προκειμένου το τελικό προϊόν να ικανοποιεί απόλυτα τις γευστικές ανάγκες του καταναλωτή και να αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή επιλογή.
Πιστεύουμε ότι κατανοείτε την ανησυχία μας και ελπίζουμε ότι με αυτή την επιστολή αποσαφηνίστηκαν ορισμένα στοιχεία τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, προσβάλλουν την εικόνα της εταιρείας και την ποιότητα των προϊόντων της. Για το λόγο αυτό θα εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως την ανάρτηση της διευκρινιστικής επιστολής στην ιστοσελίδα, για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών της.
Το Τμήμα Επικοινωνίας βρίσκεται στη διάθεσή σας τόσο για να διευκρινίσεις όσο και για πρόσθετες πληροφορίες, ενώ περισσότερα στοιχεία τόσο για την ιστορία μας όσο και για τα προϊόντα και την Εταιρεία, αλλά και απαντήσεις στις φήμες που κυκλοφορούν μπορείτε να βρείτε και στο http://www.cocacolagreece.gr.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Καλ...
Social Media Analyst, Coca-Cola Hellas



Η επιστολή αυτή έχει σταλθεί προς to-potistiri.blogspot.com και απαγορεύεται η αναδημοσίευση της από οποιοδήποτε άλλο site , καθώς δεν έχουμε την άδεια!