Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Οι 10 ακριβότεροι πίνακες ζωγραφικής..

Η υψηλή τέχνη συνοδεύεται συνήθως από υψηλή τιμή και μερικές φορές υπερβολικά υψηλή..

Αυτή είναι μια λίστα σε αντίστροφη μέτρηση, με τους ποιο ακριβοπληρωμένους πίνακες που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα. Να τονίσουμε βέβαια ότι κάθε μέρα που περνάει γίνονται δημοπρασίες έργων τέχνης και επομένως η λίστα αυτή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.


10. Πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer II - 89.1 εκατομμύρια δολάρια


Ο πίνακας αυτός δημιουργήθηκε από τον Gustav Klimt το 1912. Η Adele Bloch-Bauer ήταν η γυναίκα του Ferdinand Bloch-Bauer, ενός πλούσιου βιομηχάνου που ήταν ένθερμος υποστηρικτής των τεχνών γενικά και του Gustav Klimt ειδικότερα. H Adele Bloch-Bauer ήταν το μοναδικό μοντέλο που ζωγράφισε ο Klimt δυο φορές καθώς εμφανίζεται και σε ένα διασημότερο πορτρέτο με την ονομασία Adele Bloch-Bauer I .


9. Portrait de l'artiste sans barbe - 90.1 εκατομμύρια δολάρια.


Οι αυτοπροσωπογραφίες του Vincent van Gogh ήταν, μαζί με τα ηλιοτρόπια του, μερικοί από τους ποιο αξιοπρόσεκτους πίνακες του. Από το 1886 έως το 1889 παρήγαγε πάνω από 12 αυτοπροσωπογραφίες.


8. Dora Maar au Chat - 97 εκατομμύρια δολάρια.


H Dora Maar au Chat (Dora Maar with Cat) είναι ένας πίνακας του 1941 από τον πασίγνωστο Pablo Picasso. Αναπαριστά την Dora Maar, την ερωμένη του Picasso από την Κροατία, καθισμένη επάνω σε μια καρέκλα με μια μικρή γάτα κουρνιασμένη στους ώμους της.


7. Irises - 97.5 εκατομμύρια δολάρια.


O Irises είναι ένας πίνακας από τον Vincent van Gogh. Ήταν ένα από τα πρώτα του έργα όταν ήταν έγκλειστος στο άσυλο Saint Paul-de-Mausole στην Saint Remy de Provence της Γαλλίας, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του το 1890.


6. Garcon a la pipe - 113.4 εκατομμύρια δολάρια.


Ο πίνακας αυτός του Pablo Picasso πουλήθηκε σε δημοπρασία των Sotheby's στην Ν. Υόρκη, έχοντας εκτιμώμενη τιμή πώλησης τα 70 εκατομμύρια δολάρια. Πολλοί κριτικοί τέχνης πιστεύουν ότι η υψηλή τιμή πώλησης είχε να κάνει περισσότερο με το όνομα του καλλιτέχνη παρά με την ιστορική σημασία του πίνακα.


5. Bal au moulin de la Galette, Montmartre - 122.8 εκατομμύρια δολάρια.


Την ημέρα που πουλήθηκε αυτός ο πίνακας του Pierre-Auguste Renoir, αποτελούσε - μαζί με τον πίνακα του Van Gogh, Portrait of Dr Gachet, έναν από τους δυο ποιο ακριβούς πίνακες που πουλήθηκαν ποτέ. Και οι δυο αυτοί πίνακες αγοράστηκαν από τον Saito, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή όταν ανακοίνωσε ότι σκόπευε όταν πεθάνει να αποτεφρωθεί μαζί με αυτά τα έργα τέχνης. Ωστόσο, όταν ο Saito και οι εταιρίες του περιήλθαν σε σοβαρή οικονομική κρίση, οι τραπεζίτες που κρατούσαν αυτόν τον πίνακα ως εχέγγυο για δάνεια, διοργάνωσαν μια εμπιστευτική πώληση διαμέσου του οίκου Sotheby's σε έναν μυστικό αγοραστή. Αν και δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα, ο πίνακας πιστεύεται ότι βρίσκεται στα χέρια ενός Ελβετού συλλέκτη.


4. Portrait of Dr. Gachet - 129.7 εκατομμύρια δολάρια.


Υπάρχουν δυο αυθεντικές εκδόσεις αυτού του πορτρέτου από τον Vincent Van Gogh που και οι δυο δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 1890, τους τελευταίους δηλαδή μήνες της ζωής του van Gogh. Και οι δυο δείχνουν τον γιατρό Gachet να κάθεται σε ένα τραπέζι και να γέρνει το κεφάλι του στο δεξί του χέρι αλλά διαφοροποιούνται εύκολα ο ένας από τον άλλο.


3. Portrait of Adele Bloch-Bauer I - 137.6 εκατομμύρια δολάρια.


O πίνακας αυτός του Gustav Klimt δημιουργήθηκε το 1907. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, πουλήθηκε στον Ronald Lauder τον Ιούνιο του 2006.


2. Woman III - 140.2 εκατομμύρια δολάρια.


O πίνακας αυτός είναι ένα έργο αφηρημένης τέχνης του εξπρεσιονιστή ζωγράφου Willem de Kooning. Ο Woman III είναι ένας από τους 6 πίνακες του Kooning στους οποίους το κεντρικό θέμα ήταν μια γυναίκα. Έχει διαστάσεις 68χ48.5 ίντσες και ολοκληρώθηκε το 1953.


1. Νο. 5, 1948 - 142.7 εκατομμύρια δολάρια.


O πίνακας αυτός είναι ένα έργο αφηρημένης τέχνης από τον Jackson Pollock, έναν Αμερικανό ζωγράφο γνωστό για την συνεισφορά του στο κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ο πίνακας έχει διαστάσεις 8χ4 πόδια και αποτελείται από ποσότητες καφέ και κίτρινης μπογιάς που δίνουν την εικόνα μιας φωλιάς πουλιών.

to-kounavi