Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Το 2010 η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία


http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/2/0/5/397205/Hlios.jpgΗ χρονιά 2010 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή από το τέλος του 19ου αιώνα...

σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, που παρακολουθεί τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η μέση θερμοκρασία της Γης το 2010 ήταν περίπου 0,62 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα. Το 2010 θεωρείται λοιπόν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά μετά το 2005, από το 1880 όταν άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες στον πλανήτη.



«Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ως τα βάθη των ωκεανών... ο κόσμος συνεχίζει να υπερθερμαίνεται», υπογραμμίζει η υπηρεσία.




Επίσης, πολλά εποχικά μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως το Ελ Νίνιο, επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Οι ίδιοι πάντως επισημαίνουν πως από μια σε βάθος ανάλυση των δεικτών προκύπτει ότι συνεχίζεται η ίδια τάση των τελευταίων 50 χρόνων, να αλλάζει δηλαδή το κλίμα του πλανήτη.




Η ετήσια αυτή έκθεση έγινε με την συνεργασία 368 επιστημόνων σε 45 χώρες, οι οποίοι συγκέντρωσαν μετρήσεις και παρατηρήσεις των καιρικών φαινομένων, καθώς και άλλες πληροφορίες που συνδέονται με το κλίμα. Οι πάγοι στην Αρκτική μειώνονται και η επιφάνεια που καλύπτουν πλέον έχει την τρίτη μικρότερη έκταση που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα.